Grafisk roman – Elin under havet

Min bok Elin under havet utkom 2012 på Rabén & Sjögren förlag. Det är en grafisk roman om 128 sidor.

Boken blev 2012 Augustnominerad i Barn- och ungdomskategorin. Juryns motivering:

“En ensam flicka utsätts för stor grymhet. För att hantera verkligheten öppnar sig under havets botten en fantasivärld i vilken hennes djupaste känslor förs upp till ytan. Utan att väja för ett svårt ämne skapas en utvecklingsroman där Sofia Malmberg visar stor begåvning i serien som konstart. Av de få uttalade orden är varje stavelse mitt i prick.”

Baksidestext:
ELIN söker efter en kampsportsstudio på internet och får kontakt med tränaren André. Han verkar snäll och vill hjälpa henne. Han förklarar hur hon ska öva. Efter att ha chattat några gånger föreslår han att hon ska komma förbi studion och provträna. Men det visar sig att André har helt andra tankar med mötet.
En grafisk roman som riktar sig till barn från elva år och uppåt. Ett bra redskap att använda i samtal om det svåraste svåra. Läs om boken på förlagets hemsida och provläs gärna boken här.

Sagt om boken

“Det är fascinerande hur fint Malmberg lyckas integrera nätdialogen i berättelsen utan att det känns konstlat.”
“Berättelsen är genomgående fri från färg, och rör sig istället i valörer mellan svart och vitt. Det är ett viktigt val, och alldeles kongenialt med sakers förfaranden: rörelserna på huvudkaraktärens mycket finkalibrerade mentala gråskala är bokens absoluta styrka./…/
Som helhet är det en inte bara mörk utan också hoppfull historia, om en tung men möjlig fortsättning trots chock, vämjelse och förtroendens totala kollaps. Elin blir en mycket ung representant för förhoppningen om att det någonstans långt inne i kroppen bor en stenhård och okränkbar liten kärna.”

Ida Säll, SvD 2012-19-06.
Läs hela recensionen här.

“Elin under havet är den kanske viktigaste grafiska serieroman jag läst på länge.”
Expressen 2012-05-21. Läs hela recensionen här.

“Elin under havet” är en nästan osannolikt fin debut och en modig satsning av förlaget.” Helsingborgs Dagblad 2012-05-28. Läs hela recensionen här.

“Elin under havet är så underbart vacker och så fruktansvärt hemsk. Jag dras rakt in i Elins stora ögon och smala taniga kropp, jag är ett med huvudkaraktären och upplever det hon upplever.” Ur recension på dagensbok.com av Lina Arvidsson. Läs hela recensionen här cch en intervju här.

“Det är mycket ångest och otäckheter, men också förundran och tapperhet. Sofia Malmberg vet hur man använder serieformen, till och med bakgrundsfärgen spelar roll, vit när Elin befinner sig i den vanliga världen, och svart när hon glider in i fantasivärlden. Med enkla medel gör Malmberg också Elins ansikte uttrycksfullt och levande.” Camilla Jönsson, Hallandsposten

“Jag fascineras av hur skildringen blir så stark just genom bilderna, och hur lite orden egentligen behövs.” Östersundsposten 2012-05-19. Läs hela recensionen här.

“En fantastisk bok. Läs!” Joakim Johansson, Nerikes Allehanda 2012-05-28

“Den här berättelsen är så hemskt. Hemskt och så himla snyggt framförd. Den är så välritad.” Recension i LitteraturMagazinet av Anna Lagervuist. Läs hela recensionen här.

“Det är en bok som gör ont att betrakta. Ont för att den är så utsökt vacker, så enormt tilldragande och lockande att jag får gåshud. Men det är också en tung bok, en bok med ett svårt och hemskt tema, ett ”redskap att använda i samtal om det svåraste svåra”.

“Elin under havet är en underbart vacker liten pärla i all sin hemskhet…” Från bloggen Unga böcker. Läs hela inlägget här.